Családterápia

Az emberi kapcsolataink, viszonyaink meghatározzák mindennapjainkat, hangulatunkat, személyiségünket és fejlődésünket is. Ennek elsődleges és egyik legfontosabb színtere a család. Egy családtag megváltozott viselkedése a többi családtag viselkedését is befolyásolni fogja.  

Ez a rendszerszemlélet, miszerint a család tagjai hatnak és visszahatnak egymásra, a családterápia alapja. Családterápiás ülésen a hangsúly a családtagok közötti kapcsolaton van, egymás és önmaguk megértésén.

Az üléseken a családterapeuták abban támogatják a családot, hogy beszélgetésen és gyakorlatokon (pl.: rajz, családszobor, dramatikus játék, családfa készítés) keresztül új élmények megtapasztalásához vezessék el őket.  Azzal a céllal, hogy ebben az érzelmileg támogató, kreatív térben új megvilágításban láthassák a problémás helyzeteket. A családi szövevényes viszonyokban előfordulhat, hogy elveszünk, együtt élve is lehetünk magányosak, reményvesztettek, kimerültek, csalódottak. A családterápiás tér egy olyan biztonságos közeg, ahol kifejeződhetnek, megjelenhetnek a család minden egyes tagjára jellemző személyes megélések, fájdalmak, félelmek vagy akár örömök, az összetartozás érzése. A közösen átélt pozitív élmények pedig új megküzdési módok felfedezésére inspirálják őket.

Eltérő fejlődésű gyermeket nevelő szülőnek egyszerre kell ismernie gyermeke általános, bármely más gyermekhez hasonló szükségleteit és ugyanakkor értenie speciális szükségleteit. Az Egy Másik Út központban a családterápia során két ASD területén is jártas szakember segíti a családot.  Az első találkozó végén a segítő szakemberek egyeztetik a családdal a közös munka célját és a tervezett ülések számát. A terápiás ülések hossza 90 perc.

© egy másik út
Free Joomla! templates by Engine Templates