Balogh Klára – szülői platform képviselője, kuratóriumi tag

Balogh Klára vagyok, három gyermekem révén - szülőként - 6 éve állok kapcsolatban az EMÚ-val. Szociálpszichológiát tanultam, és a fenntarthatóság pszichológiájával foglalkoztam a gyermekeim születése előtt. Az utóbbi jónéhány évben a gyerekek ügyeinek intézése mellett inkább a családi vállalkozásunkban segítettem. Kettő fiúgyermekem autizmusban érintett, és enyhébb alkalmazkodási zavara miatt kislányom is terápiás ellátás alá került az EMÚ-ban. Az évek folyamán szinte mindenféle terápiás formában “megfordultunk” az alapítványnál, a gyermekek számára nyújtott foglalkozások és szülőkonzultációk mellett intézményi terepmunkát és különböző szülőtréningeket is igénybe vettünk. A terápiás folyamatokat kísérő számos kudarc és siker személyes tanulságai, és sok-sok a szülőtársakkal és terapeutákkal folytatott beszélgetés fontos felismeréseket érleltek ki a terápiás folyamat buktatóira és a sikert segítő körülményekre vonatkozóan.
Mint minden szülőt, engem is az a cél mozgat elsődlegesen, hogy gyermekeim a lehető legboldogabb és önálló életet élhessenek. Mindannyian tudjuk, hogy a sikeres alkalmazkodás egyik legfontosabb feltétele a támogató környezet. Meggyőződésem, hogy a szervezett, támogató szülői közösségek hosszú távon kulcsfontosságú támaszai lehetnek az érintett gyermekeket nevelő családoknak. Rég dédelgetett tervem, hogy a körülöttem előforduló informális szülői beszélgetéseket, melyek információk és jó gyakorlatok megosztásán túl komoly lelki támogatást is jelentenek a résztvevők számára, szervezettebb szülőcsoportok keretébe tereljem. Mindezek miatt vállaltam el szívesen Gyimesi Nóra felkérésére, hogy részese legyek az EMÚ újjáalakuló kuratóriumának, és segítsem egy szülői platform szervezését az alapítványnál.
Terveimben szerepel egy szülői képviselet létrehozása, aminek alapvető célja, hogy a szülői szempontok, vélemények, visszajelzések hatékonyabb képviseletet kapjanak az alapítvány életében. A szülőkonzultációk, fórumok, értékelő kérdőívek, emailes kommunikáció stb. természetesen eddig is adtak lehetőséget a vélemények jelzésére. Szeretném elérni azt, hogy a tendenciózusan felmerülő igények, észrevételek, kritikák, ötletek, de akár csak az egyszeri jelentős történések visszhangjai is felhangosítódjanak, és mindezen szülői benyomások és törekvések szervesebb módon beépülhessenek az EMÚ mindennapos működésébe.
Ennek keretében önsegítő szülőcsoportot (csoportokat) szeretnék indítani, melyek a szülők közti információ- és tapasztalatcserének, és a kölcsönös érzelmi támogatásnak kínálnának fórumot.
További célom, hogy segítsem a szervezettebb szülői szerepvállalást az alapítvány működésében, aminek része lehet az alapítvány számára kritikus időszakokban történő segítségnyújtás, pl. adománygyűjtés is.
Bízom benne, hogy sikerül felélénkíteni a szülői részvételt az alapítvány életében, és intenzívebbé és rendszeresebbé válhat az alapítvány kötelékébe tartozó szülők közti kommunikáció és ennek révén további értelmes hozzájárulást nyújthatnunk a családok alkalmazkodásához.

© egy másik út
Free Joomla! templates by Engine Templates