Magunkról

Magunkról

Az "Egy Másik Út" egy civil kezdeményezés során létrejött non-profit szervezet, mely a tanulási és beilleszkedési nehézségekkel küzdő gyermekek és családjuk megsegítését tűzte ki célul. 2008 októberében mi gyógypedagógusok és szülők azt tapasztaltuk, hogy a Magyarországon rendelkezésre álló intézményi háttér nem képes ellátni a gyermekek fejlesztését, illetve szükség szerinti integrációját; szervezetünk megalapításával ezt a hiányt kívánjuk betölteni.

Az "Egy Másik Út" a hangsúlyt - a hagyományos tömegoktatásban megfigyelhető tendenciákkal szemben - a szociális és kommunikációs képességek fejlesztésére helyezi. Célunk egy személyre szabott, a készségeket és képességeket leginkább kiteljesítő, az esetleges beilleszkedési nehézségeket is megcélzó program biztosítása a hozzánk fordulóknak. Meggyőződésünk, hogy a lexikális tudást megkövetelő, versenyközpontú, és teljesítményorientált hozzáállásnál hosszú távon jóval hatékonyabb az iskolai helyzeteken kívül is alkalmazható eszköztudás és szociális ismeretek átadása. Mivel ez a szemléletmód hazánkban még közel sem általános, az "Egy Másik Út" a szociális nehézségekkel küzdő gyermekek, illetve környezetük számára alapvető segítséget jelenthet.

Beilleszkedési nehézségek - átmeneti vagy tartós formában - akár normál fejlődés során is felléphetnek. Fontos tudni, hogy ez a terület sok esetben igen sérülékeny, különösen, ha valami eltérés merül fel a gyermek fejlődésében. Gyakran épp ez az, ami először feltűnik a gyermek környezetének. Bármely pszichiátriai, vagy akár neurológiai kórkép esetén sérülhet a gyermek szocializációja és kommunikációja a társas környezetével. Szociális nehézségek mögött számos különböző ok is állhat, úgymint szociális szorongás, figyelemzavar, beszéd-, és kommunikációs zavarok (speciális nyelvi zavar, megkésett beszédfejlődés), tanulási zavarok, de értelmi akadályozottság, vagy akár autizmus spektrum zavar is

Az EMÚ munkatársai igyekszenek segítséget nyújtani Önöknek abban, hogy gyermekük problémáit jobban megértsék. Közösen tanulunk meg segíteni neki abban, hogy minél kevesebb kudarc érje a társas kapcsolataiban. Úgy véljük, hogy eredményeket csak a környezettel való szoros együttműködéssel tudunk elérni, ezért a folyamatos közös munkára külön hangsúlyt fektetünk a fejlesztés során. Hitvallásunk, hogy a 'hiba' sosem a gyermekben keresendő, ezért társas közegének épp annyira meg kell változnia ahhoz, hogy személyiségfejlődéséhez kedvező feltételeket biztosítson. Az "Egy Másik Út" minden gyermek számára igyekszik a környezettel összhangban egyedi és rugalmas tervet készíteni annak érdekében, hogy a gyermek közösségekbe illeszkedése sikerrel járjon.

Tevékenységeink:

  • a kommunikációs és szociális képességek fejlesztése
  • komplex készség- és képességfejlesztés
  • szülői konzultáció
  • terepmunka (otthonok, intézmények látogatása)
  • szakmai konzultációk pedagógusokkal, pszichológusokkal, más szakemberekkel
  • pszichoterápia, pszichológiai tanácsadás
  • szülőcsoportok, család- és párterápia
  • művészetterápia

 
Együttműködő partnereink
Telekom IT MCS
 
 Mozaik Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élő Emberekért
 

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.