Páros foglalkozás

A páros foglalkozásokon a kétszemélyes kortárs kapcsolatok kialakítására, elmélyítésére helyezzük a hangsúlyt. A terápia során lehetőség nyílik a kortársakkal való szociális kommunikáció gyakorlására, ami nehézséget okozhat az érintett személyeknek.

 A páros foglalkozásoknak 3 típusa van:

     Két korban, és profilban egymást jól kiegészítő, érintett gyermek

     Egy érintett és egy nem érintett gyermek (“kortárs segítő”), aki a baráti, ismeretségi körből, ill. iskolai környezetből vagy családból kerülhet ki

     Testvérrel: kiemelt változata a páros terápiának, amikor gyakran a testvérrel kialakult konfliktusok kezelése kerül előtérbe, vagy a testvér egyfajta „kortárs segítőként” bevonható a terápiába. Ennek a külön formának külön díjazása is van (ld. Mellékelt táblázat).

A páros forma során a kortársakkal való kapcsolatteremtés és -fenntartás adekvát formáit tanítjuk és építjük fel, lépésről lépésre. Ezért a konfliktuskezelés is fontos része. Ugyanakkor ebben a formában a gyermekek nagyobb egyéni figyelmet kaphatnak, miközben egy életkorban hozzájuk illő gyermekkel kerülnek kapcsolatba. Ezt a formát gyakran alkalmazzuk kisebb gyermekeknél, akik még nagy egyéni figyelmet és felnőtt segítséget igényelnek a társaikkal való kapcsolatteremtésben. Emellett alkalmazzuk nagyobb gyermekeknél is a csoportba kerülést megelőző lépcsőfokként, vagy abban az esetben, ha célzottan a kortárssal való mélyebb kapcsolatépítés, pl. barátkozás kialakításának, vagy fenntartásának megsegítése a célunk.

Ezek a páros formák kevéssé ismertek hazánkban, pedig igen hatékonyak önmagukban vagy egyéb formák kiegészítőjeként, hosszabb vagy akár átmeneti időszakra.

Általában ezek is 50 perces időtartamban valósulnak meg, de hosszabb alkalmakra is szükség lehet, pl. ha nem heti rendszerességgel valósulnak meg.

 
 

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.