Egyéni szülői konzultáció

A egyéni szülői konzultációk szintén rendszeresen történnek: havi egy alkalom, vagy kéthetente, de szükség esetén akár gyakrabban is.

Ezek általában 50 percesek. Azonban a szülői megbeszélések akut kérdései nem mindig férnek bele a szűkös havi 50 perces keretbe. Ebben az esetben gyakoriságuk növelése helyett a hosszát is lehet növelni, amennyiben ezt a munkatársaink időbeosztása lehetővé teszi. Ez természetesen előzetes egyeztetés kérdése. Késések esetén ezeket sem áll módunkban hosszabban tartani, kérjük, hogy itt is ügyeljenek az időbeli keretekre.

A szülői konzultációk témáját nagyrészt a szülők által hozott kérdések, problémák teszik ki. Ám nem csak ezek megoldásáról, tanácsok formájában történő útmutatásról szólnak, hanem a szülők szemléletének formálásról is, hiszen a problémák és azok összefüggéseinek mélyebb megértése, minden speciális technika alkalmazása nélkül is áthangolhatja a szülők hozzáállását a mindennapi problémás nevelési szituációkhoz. Speciális technikák egyénre szabott bevezetésének kidolgozása is lehet a céljuk, a szülők által hozott problémák függvényében, az egyénin, vagy csoporton alkalmazott jó gyakorlatok kiterjesztéseként. Olykor azonban szükség van a tanácstalan, reményvesztett, feszültségekkel terhes családok pszichés gondozására is, hiszen jelentős krízishelyzetek akár állandósulhatnak is, melyek minden jó tanács ellenére képtelenné teszik a családot arra, hogy új, hatékonyabb kommunikációs stratégiákra váltsanak.

Fontos, hogy ezeken a konzultációkon, lehetőség szerint mindkét szülő jelen legyen.

Természetesen nyitottak vagyunk arra is, hogy a tágabb családdal együtt, pl. érettebb testvérrel, nagyszülőkkel együtt történjen a konzultáció. Hasznos lehet minél több személyt bevonni azok közül, akik rendszeresen részt vesznek a gyermek nevelésében, hogy jobban megértsék, és összehangoltan támogassák fejlődését, és viszonyuljanak a problémás viselkedésekhez. Előfordulhat, hogy az érintett személlyel foglalkozó szakemberek, ill. pedagógusok is részt vennének ezeken a konzultációs alkalmakon. Ezek természetesen lehetőségek, amik mind hasznosak lehetnek bizonyos problémák orvosolásában. Közös, előzetes megbeszélés kérdése, hogy éppen melyik variációt kívánjuk alkalmazni. 

Időnként hasznos lehet, hogy a szülőpár két tagja külön is részt vegyen ilyen konzultációkon, de mindkét szülő jelenléte az alapfelállás. 

 
 

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.