Terepmunka

A terepmunka olyan gyűjtőnév, amellyel sok különböző formát jelölünk. Ezek abban egyeznek, hogy az érintett személy, ill. család természetes, mindennapi közegébe kívánnak támogatást adni. Mivel közvetlenül az érintett személy társas környezetére hatnak, hatalmas segítséget jelentenek a beilleszkedésükben. Megfigyeljük az érintett személy működését, interakcióit mindennapi társas kontextusában, vagy más, a beilleszkedés szempontjából kihívást jelentő helyzetekben. Ezek során sok probléma okára derülhet fény, aminek megoldására a szakember javaslatot tesz. Ez akár közvetlen beavatkozással, akár a társas közeg szemléletének (pl. pedagógusok, osztálytársak, szülőközösségek), megközelítésének áthangolásával is megtörténhet.

Természetesen ezeket mindig megelőzi egy előzetes megbeszélés a családdal, érintett személlyel, vagy akár a pedagógusokkal, ill. az intézmény hozzájárulása is szükséges.

Mivel ezeknek a kivitelezése szintén a probléma és az alkalmazott forma jellegétől függ, ezeket is rugalmas időkeretekhez kötjük, és aszerint számoljuk el. Figyelem: a terepen töltött időn kívül az utazással járó idő is elszámolásra kerül, mely a telephelyről, oda-vissza, számított utazási idő (jelenleg a Diós ároktól, BKK-val).

Intézménylátogatás

     konzultáció pedagógusokkal, más szakemberekkel (pl. iskolapszichológus, stb.): a pedagógusok felvilágosítása és javaslat eszközök alkalmazására;

     megfigyelés, viselkedéselemzés, problémák azonosítása, tanácsadás céljából;

     “osztályfőnöki óra” megtartása, kortársak felvilágosítása az érintett személy problémáiról, azok érzékenyítése a másságához való viszonyulásról a mindennapokban;

     kortárs segítők bevonása: az érintett személy közvetlen társas környezete is tud aktív segítséget nyújtani beilleszkedésébe (ld. még 2.2.3).

Családlátogatás

Szükséges lehet a családnak is közvetlen segítséget nyújtani problémák megoldásában:

     megfigyelés, viselkedéselemzés, problémák azonosítása, megelőzési lehetőségei, és tanácsadás;

     új módszer bevezetése, az érintett személy környezetének áthangolása a család szükségletei szerint.

 
 

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.