Szülők rólunk

Feszültségkezelés és macigyűjtés

Hogyan és mikor találtak rá a szervezetre?

Mi a SOTE Gyerekpszichiátriáján kaptuk a diagnózist, hogy aspergeres a kisfiunk és az orvosok is ajánlották a szervezetet. Felsoroltak ilyen területen segíteni tudó alapítványokat, többek közt az EMÚ-t is, valamint egyik barátunk kisfia is ide járt, tőlük is nagyon jókat hallottunk.

Miben nyújt támogatás az EMÚ a szülőknek és miben segíti a gyermeket?

Azt tapasztaljuk, hogy a szülőknek abban segít, hogy az abszolút kezelhetetlen konfliktusokat segít megoldani. Például kaptunk egy olyan szabályrendszert, amivel tudjuk kezelni a kisfiunkat, amit egyébként ő is elfogad. Nagyon sok konfliktus volt abból, hogy bizonyos helyzetekben tehetetlennek éreztem magam. Bizonyos eltérő fejlődésű gyerekek, vagy más szóval különleges gyermekek esetében másként alakul az elvárási normarendszer. Emiatt gyakran kétségbe estünk, nem értettük, hogy velünk van-e a gond, vagy esetleg a kisfiúval… Segítettek mederbe terelni a feszültéséget, így most már otthon is nyugodtabb a légkör.

A közoktatás pedagógusai mennyire nyitottak az alternatív megoldásokra, hogyan fogadják az EMÚ-s szakemberek segítségét?

Nekünk még ovis a kisfiunk, most megy majd iskolába, viszont a többi szülőtől úgy hallom, hogy nagyon nyitottak. Az ovónénik nálunk tudják kezelni a kisfiunkat, és amit tőlem hallottak, azt is elfogadták, egyébként az elsős tanító nénik is szívesen együttműködnek és örülnek az EMÚ-s támogatásnak.

Önöknek mi a legnagyobb siker, amit elértek az EMÚ-s szakemberekkel együttműködve?

Nálunk a „macigyűjtés” az, amit otthonra is átvettünk, ami lényegében egy motivációs játék, „macipontokkal” és „macilevonással”. Ez nagyon hat a fiamra, valami miatt működik, talán azért mert minnél több „macipontot” szeretne összegyűjteni, amit később például beválthat legóra. Ez a motiválás idáig mindig hatott, mert volt példa arra, hogy nagyon kiborult, ilyenkor bennem is nő az indulat, de ez a jutalmazási rendszer képes arra, hogy erőt vegyen magán és megnyugodjon. Szerintem ez a legnagyobb siker, van a kezünkben egy olyan megoldás, ami a hisztik ellen is hat.

Miből áll egy csoportos foglalkozás, kitől is mit tanulnak itt a gyermekek?

Az iskolaelőkészítőre jár a kisfiunk, hétfő délelőttönként. Szerintem nem is az a fontos, hogy mit tanulnak itt a gyerekek, hanem hogy miképp. Például a szabályrendszereket, amivel elsősként is találkozni fognak. Hogyan kell tartósan figyelni egy emberre, mikor lehet jelentkezni, illetve, ami nagyon hasznos, hogy a szünetben hogyan viselkedjenek. Hiszen ők inkább egyedül maradnának, maguktól nem kezdeményeznének beszélgetést. Így a csoportos foglalkozások alatt több mankót kapnak, hogyan viselkedjenek majd egy új élethelyzetben, egy új közösségben. Ami nagyon fontos, hogy nekik nem az IQ-t kell növelni, inkább az EQ-t (érzelmi intelligencia) kell fejleszteni. Legutóbb volt zeneterápia, ahol a szemkontaktus felvételét is segíti. Egyébként foglalkozás része a torna is, mivel az ő esetükben idegrendszeri éretlenségről is beszélhetünk, ami mozgással fejleszthető.

- A gyermekek számára egy új közösség is egyben az EMU. A szülők mennyire ismerik egymást? Jellemző a szülők közötti párbeszéd, kölcsönös támogatás?

Igen, például az iskolaelőkészítő alatt az egyik anyukával nagyon jóba lettünk. Vannak konzultációk kifejezetten a szülőknek, ott is látszik, hogy szívesen beszél mindenki egy olyan közegben, ahol kölcsönösen megértjük egymás problémáit. Annak is örülök, amikor találkozunk az előbb említett anyukával, megkönnyebbülés vele beszélgetni, vagy akár együtt nevetni. Jó olyannal megbeszélni a nehézségeket, aki tudja, hogy a nem kockába illő gyerekeket könnyebben támadják, így a szülőként is nehezebb.

- Az EMU milyen közösségi kezdeményezésére lennének nyitottak a szülők? Például kirándulás, családi nap, vagy online hírlevél a szülők részére.

A családi nap és a kirándulás is tetszik, bármilyen családi program, ahol az apukák is találkozhatnának, ahol közös élményeket élhetnek át ők is a gyerekekkel. Nagyon terheltek a családok, kikapcsolódásra, felszabadultan együtt töltött időre nagy szükség van.

 
 

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.