Az emberi kapcsolataink, viszonyaink meghatározzák mindennapjainkat, hangulatunkat, személyiségünket és fejlődésünket is. Ennek elsődleges és egyik legfontosabb színtere a család. Egy családtag megváltozott viselkedése a többi családtag viselkedését is befolyásolni fogja.  

Ez a rendszerszemlélet, miszerint a család tagjai hatnak és visszahatnak egymásra, a családterápia alapja. Családterápiás ülésen a hangsúly a családtagok közötti kapcsolaton van, egymás és önmaguk megértésén.

Az üléseken a családterapeuták abban támogatják a családot, hogy beszélgetésen és gyakorlatokon (pl.: rajz, családszobor, dramatikus játék, családfa készítés) keresztül új élmények megtapasztalásához vezessék el őket.  Azzal a céllal, hogy ebben az érzelmileg támogató, kreatív térben új megvilágításban láthassák a problémás helyzeteket. A családi szövevényes viszonyokban előfordulhat, hogy elveszünk, együtt élve is lehetünk magányosak, reményvesztettek, kimerültek, csalódottak. A családterápiás tér egy olyan biztonságos közeg, ahol kifejeződhetnek, megjelenhetnek a család minden egyes tagjára jellemző személyes megélések, fájdalmak, félelmek vagy akár örömök, az összetartozás érzése. A közösen átélt pozitív élmények pedig új megküzdési módok felfedezésére inspirálják őket.

Eltérő fejlődésű gyermeket nevelő szülőnek egyszerre kell ismernie gyermeke általános, bármely más gyermekhez hasonló szükségleteit és ugyanakkor értenie speciális szükségleteit. Az Egy Másik Út központban a családterápia során két ASD területén is jártas szakember segíti a családot.  Az első találkozó végén a segítő szakemberek egyeztetik a családdal a közös munka célját és a tervezett ülések számát. A terápiás ülések hossza 90 perc.

Családvédelmi tanácsadás során családjogi illetve iskola / óvoda jogi kérdésekben igyekszünk segíteni az érintett szülők tájékozódását. A tanácsadás keretében áttekintjük a problémás helyzetet és a vonatkozó jogi szabályozás adta lehetőségeket. Mindezekről egy írásos összefoglaló is készül.

A tanácsadást előre egyeztetett időpontban online valósítjuk meg. A tanácsadás térítésköteles, melyről a szakember ad tájékoztatást a kapcsolatfelvételt követően.

Terápiás ellátásunk elsősorban autizmus spektrum zavarban érintett gyermekek és fiatalok ellátását jelenti, melyeket változatos formákban (egyéni, páros, testvérpáros, csoport) és egyénre- illetve családra szabottan valósítunk meg. A bejelentkezést követően a terápiát alapozó időszakban kölcsönös ismerkedés zajlik, mely egy szülői konzultációval indul. Ezt követően szakemberünk az érintett gyermekkel találkozik, mely találkozók során a kölcsönös bizalmi kapcsolat kialakítása, a gyermek megismerése és terápiás célok megfogalmazása áll a fókuszban. Mindezekről szülői konzultáció keretében adunk visszajelzést.

A kezdeti időszak után együttműködési megállapodást kötünk, mely tartalmazza az ellátás kereteit illetve a közösen megfogalmazott célokat.

Ellátásunk során törekszünk arra, hogy hosszú távú célként az érintett gyermek beilleszkedését segítsük közvetlen környezeteibe. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a szülőkonzultációkra, melyek keretében  terápiás térben tapasztaltatakat próbáljuk adaptálni az otthoni környezetre.

A gyermeket ellátó más intézményeket is igyekszünk együttműködést kialakítani annak érdekében, hogy az óvodai, iskolai beilleszkedése akadálymentesített legyen.

Terápiás ellátásaink térítéskötelesek, melyről szakembereink adnak bővebb tájékoztatást.

Kreatív Textilműhely

Filcek, zsinórok, fonalak, gombok, bojtok, színek, minták, öltések, szövések, festékek... Ezek várják nálunk a kisiskolásokat!

Alkalmanként egy-egy használati tárgyat fogunk elkészíteni, díszíteni, melynek során különböző technikákkal, anyagokkal ismerkedünk az EMÚ új textiles tanfolyamán.

Saját alkotásokat hoznak létre a gyerekek kreativitásukat, figyelmüket, kézügyességüket fejlesztve. Mindezt közösségi élményként, kiscsoportos foglalkozás keretein belül.

A tanfolyamot Gáspár Adrienn, iparművész vezeti. A foglalkozásokra sajátos nevelési igényű gyermekeket is várunk, az Ő egyéni megsegítésük gyógypedagógus vagy pszichológus segítségével történik.

Időpont: 2020. szeptember 25. péntek 16.00

Helyszín: 1076 Budapest, Thököly út 3. 2/1. EMÚ Tenger szoba

Díj: 2500 Ft/fő

Jelentkezni itt lehet! 

© egy másik út
Free Joomla! templates by Engine Templates