Az Egy Másik Út Alapítvány 15 éve segíti az eltérő fejlődésű gyermeket nevelő családokat.
 
Jelenleg 3 központban, Budapesten, Pécsen és Szegeden dolgozunk együtt a családokkal.
Támogassa munkánkat adója 1%-ának felajánlásával
Köszönjük!

Adószámunk: 18521085-1-02


 

 

 

Balogh Klára vagyok, három gyermekem révén - szülőként - 6 éve állok kapcsolatban az EMÚ-val. Szociálpszichológiát tanultam, és a fenntarthatóság pszichológiájával foglalkoztam a gyermekeim születése előtt. Az utóbbi jónéhány évben a gyerekek ügyeinek intézése mellett inkább a családi vállalkozásunkban segítettem. Kettő fiúgyermekem autizmusban érintett, és enyhébb alkalmazkodási zavara miatt kislányom is terápiás ellátás alá került az EMÚ-ban. Az évek folyamán szinte mindenféle terápiás formában “megfordultunk” az alapítványnál, a gyermekek számára nyújtott foglalkozások és szülőkonzultációk mellett intézményi terepmunkát és különböző szülőtréningeket is igénybe vettünk. A terápiás folyamatokat kísérő számos kudarc és siker személyes tanulságai, és sok-sok a szülőtársakkal és terapeutákkal folytatott beszélgetés fontos felismeréseket érleltek ki a terápiás folyamat buktatóira és a sikert segítő körülményekre vonatkozóan.
Mint minden szülőt, engem is az a cél mozgat elsődlegesen, hogy gyermekeim a lehető legboldogabb és önálló életet élhessenek. Mindannyian tudjuk, hogy a sikeres alkalmazkodás egyik legfontosabb feltétele a támogató környezet. Meggyőződésem, hogy a szervezett, támogató szülői közösségek hosszú távon kulcsfontosságú támaszai lehetnek az érintett gyermekeket nevelő családoknak. Rég dédelgetett tervem, hogy a körülöttem előforduló informális szülői beszélgetéseket, melyek információk és jó gyakorlatok megosztásán túl komoly lelki támogatást is jelentenek a résztvevők számára, szervezettebb szülőcsoportok keretébe tereljem. Mindezek miatt vállaltam el szívesen Gyimesi Nóra felkérésére, hogy részese legyek az EMÚ újjáalakuló kuratóriumának, és segítsem egy szülői platform szervezését az alapítványnál.
Terveimben szerepel egy szülői képviselet létrehozása, aminek alapvető célja, hogy a szülői szempontok, vélemények, visszajelzések hatékonyabb képviseletet kapjanak az alapítvány életében. A szülőkonzultációk, fórumok, értékelő kérdőívek, emailes kommunikáció stb. természetesen eddig is adtak lehetőséget a vélemények jelzésére. Szeretném elérni azt, hogy a tendenciózusan felmerülő igények, észrevételek, kritikák, ötletek, de akár csak az egyszeri jelentős történések visszhangjai is felhangosítódjanak, és mindezen szülői benyomások és törekvések szervesebb módon beépülhessenek az EMÚ mindennapos működésébe.
Ennek keretében önsegítő szülőcsoportot (csoportokat) szeretnék indítani, melyek a szülők közti információ- és tapasztalatcserének, és a kölcsönös érzelmi támogatásnak kínálnának fórumot.
További célom, hogy segítsem a szervezettebb szülői szerepvállalást az alapítvány működésében, aminek része lehet az alapítvány számára kritikus időszakokban történő segítségnyújtás, pl. adománygyűjtés is.
Bízom benne, hogy sikerül felélénkíteni a szülői részvételt az alapítvány életében, és intenzívebbé és rendszeresebbé válhat az alapítvány kötelékébe tartozó szülők közti kommunikáció és ennek révén további értelmes hozzájárulást nyújthatnunk a családok alkalmazkodásához.

Gyimesi Nóra vagyok, gyógypedagógus. Az alapítványhoz 2010-ben még önkéntesként csatlakoztam és azóta itt “ragadtam”. A kezdeti évek olyan mély nyomot hagytak bennem, hogy rövid idő után azt éreztem, én vagyok az a szerencsés ember, aki rögtön megtalálta a helyét a világban, Egy Másik Úton. Azóta fokozatosan egyre több szerepet vállaltam az alapítvány életében, a gyógypedagógiai feladatokon túl az alapítvány gazdasági vezetője voltam éveken át, illetve a korábbi kuratórium tagja. 2017-ben úgy döntöttem, hogy kétlaki életmódot választva az EMÚ pécsi központját kezdem el építgetni. 2018-ban megszületett a kisfiam, így akkor a budapesti központtól távolabb kerültem, ugyanakkor a pécsi központ vezetése egyre nagyobb szerepet kapott az anyaság mellett. 2020 januárjában megszületett második kisfiam, és a döntés, hogy a továbbiakban is szeretném, ha lenne Egy Másik Út, ennek érdekében vállaltam a kuratórium elnökségét és kezdtem el arról gondolkodni, hogyan lehet olyan új utakat építeni ezen a másik úton, ami még hatékonyabb működést eredményezhet mind gazdaságilag, mind szakmailag.
Jelenleg a pécsi központ szakmai vezetése mellett az alapítvány kuratóriumának elnökeként főleg globális szervezési, döntéshozói és kommunikációs feladataimnak teszek eleget. Elsődleges célom, hogy hosszú távon egy olyan szervezetté váljunk, ami mind a családok számára, mind pedig a szakmai munkát végző terapeuták számára egy stabil alapot jelent. Szeretném megtartani szakmai hitelességünket és nagyobb teret adni az érintett szülőkkel történő együttműködésnek.

1. oldal / 2

© egy másik út
Free Joomla! templates by Engine Templates