Tevékenységünk

 

  

 

Terápiás ellátás

Terápiás ellátásunk elsősorban autizmus spektrum zavarban érintett gyermekek és fiatalok ellátását jelenti, melyeket változatos formákban (egyéni, páros, testvérpáros, csoport) és egyénre- illetve családra szabottan valósítunk meg. A bejelentkezést követően a terápiát alapozó időszakban kölcsönös ismerkedés zajlik, mely egy szülői konzultációval indul. Ezt követően szakemberünk az érintett gyermekkel találkozik, mely találkozók során a kölcsönös bizalmi kapcsolat kialakítása, a gyermek megismerése és terápiás célok megfogalmazása áll a fókuszban. Mindezekről szülői konzultáció keretében adunk visszajelzést. A kezdeti időszak után együttműködési megállapodást kötünk, mely tartalmazza az ellátás kereteit illetve a közösen megfogalmazott célokat. Ellátásunk során törekszünk arra, hogy hosszú távú célként az érintett gyermek beilleszkedését segítsük közvetlen környezeteibe. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a szülőkonzultációkra, melyek keretében terápiás térben tapasztaltatakat próbáljuk adaptálni az otthoni környezetre. A gyermeket ellátó más intézményeket is igyekszünk együttműködést kialakítani annak érdekében, hogy az óvodai, iskolai beilleszkedése akadálymentesített legyen. Terápiás ellátásaink térítéskötelesek, melyről szakembereink adnak bővebb tájékoztatást.

 

Családterápia

A családterápia alapja a rendszerszemlélet, miszerint a család tagjai hatnak és visszahatnak egymásra. Egy családtag megváltozott viselkedése a többi családtag viselkedését is befolyásolni fogja. Családterápiás ülésen a hangsúly a családtagok közötti kapcsolaton van, egymás és önmaguk megértésén. Az üléseken a családterapeuták abban támogatják a családot, hogy beszélgetéseken és gyakorlatokon (pl.: rajz, családszobor, dramatikus játék, családfa készítés) keresztül új közös élmények megtapasztalásához vezessék el őket. Azzal a céllal, hogy ebben az érzelmileg támogató, kreatív térben új megvilágításban láthassák a problémás helyzeteket. A közösen átélt pozitív élmények pedig új megküzdési módok felfedezésére inspirálják őket. Egy eltérő fejlődésű gyermeket nevelő szülőnek egyszerre kell ismernie, értenie és éreznie gyermeke általános, bármely más gyermekhez hasonló szükségleteit és ugyanakkor speciális szükségleteit. A családterápia során két ASD területén is jártas szakember segíti a családot. Az első találkozó végén a segítő szakemberek egyeztetik a családdal a közös munka célját és a tervezett ülések számát. A terápiás ülések hossza 90 perc.

 

Családvédelmi tanácsadás

Családvédelmi tanácsadás során családjogi illetve iskola / óvoda jogi kérdésekben igyekszünk segíteni az érintett szülők tájékozódását. A tanácsadás keretében áttekintjük a problémás helyzetet és a vonatkozó jogi szabályozás adta lehetőségeket. Mindezekről egy írásos összefoglaló is készül.

A tanácsadást előre egyeztetett időpontban online valósítjuk meg. A tanácsadás térítésköteles, melyről a szakember ad tájékoztatást a kapcsolatfelvételt követően.

 

Szabadidős programok

Szabadidős programok

© egy másik út
Free Joomla! templates by Engine Templates